BROWSE OTHER PROJECTS>>

Barwell House

The brief for this adaptable family home in Curtin focused on functional spaces, a communal living hub with connection to the backyard, and a simple exterior to compliment its leafy surrounds.

Simple, stylish and liveable

The clients came to us looking for a simple, functional and adaptable family home, with a separated parents’ area and the ability to accommodate long term guests. Their vision was for a simple and restrained exterior that complemented the home’s setting amongst many large leafy trees on a quiet cul-de-sac in Curtin.

The main living hub of the home opens up to a sunny backyard deck. A separate lounge to the front of the house allows for a second living space to be zoned off with large sliding doors for multi-purpose use. An open timber stair leads to the north facing parents’ zone – a study at the top of the stairs, ensuite and master bedroom with a roof terrace facing the street.

Simple white forms shape the exterior to catch the silhouettes of surrounding trees. The external material palette is softened with areas of cedar cladding and detailed steelwork. Outdoor areas are thoughtfully arranged around and between the building forms resulting in a sun-filled interior with outlook to private gardens from every room.

Key features

  • 4 bedroom, 2 living areas, 2 bathrooms (House floor area 236m2)
  • 840m2 slightly sloped site with orientation of north to the back
  • Double garage
  • Raked ceilings to living areas, and dedicated study space
  • Customised joinergy including robes, extensive kitchen storage and laundry
  • Floor finishes include; concrete, timber, tiles and carpet
  • Large northern facing deck connecting the living areas to the backyard
  • Tailored to the site and designed to our client’s brief and budget


Sustainable elements

  • Predicted to require 46% less energy for heating and cooling compared to a 6 star design
  • R1 insulated concrete slab (waffle-pod construction plus vertical edge insulation)
  • R2.5 insulation to exterior walls
  • R5 insulation to the roof space
  • R1.5 insulation to internal walls to reduce noise transfer and further enhancing zoning within the house
  • R3 insulation between levels
  • Building envelope well-sealed and penetrations minimised to prevent air leakage: 6.6 ACH @50Pa
  • PVC double-glazed windows (lowE coating to living areas: U value 2.1, SHGC 0.5)
  • PVC double-glazed windows (clear: U value 2.7, SHGC 0.53)
  • Thermal mass of slab used for solar passive heating
  • Electric radiator panels for supplementary heating
  • Natural ventilation and ceiling fans for cooling
  • Bare concrete flooring to maximise passive solar gain
  • LED lighting
  • Evacuated tube solar hot water
  • 5000 litre rain water tank plumbed to toilet, laundry and garden
  • Low VOC finishes